NASZE RUSKIE
Z kuchni przynieśliśmy: 1 kg ziemniaków,1/2 kg białego sera, dwie cebule, 4 łyżki oleju, pieprz, sól, majeranek. Najpierw przemieliliśmy ugotowane i ostudzone ziemniaki. Pokrojone w kostkę cebule zasmażyliśmy na maśle na złoto i dodaliśmy do ziemniaków razem z twarogiem. Do dobrze wymieszanych składników farszu dosypaliśmy sól i pieprz. Farsz idealnie sprawdził się podczas lepienia, inspirując nas do tworzenia pierogów w nowych kształtach: ciasteczkowych ludzików, aniołów, serc, gwiazd i wielu innych trudnych do opisania postaci. TUŃCZYK NA FALI CURRY Zaczęliśmy od listy składników: 50 dag ziemniaków, 1 tuńczyk w sosie własnym, 1/2 czerwonej papryki, cebula, 3 łyżki oleju, przyprawa curry, pieprz, sól, 2 łyżki masła, łyżka natki pietruszki. Wyszorowane ziemniaki ugotowaliśmy w mundurkach. Ostudzone i obrane ze skórki pokroiliśmy w kostkę. W drobną kostkę zamieniliśmy też oczyszczoną paprykę i cebulę. Następnie rozdrobniliśmy osączonego tuńczyka. Cebulę z papryką podsmażyliśmy na oleju, dodając ziemniaki oraz tuńczyka. Doprawiliśmy curry, pieprzem i solą. Wyłowione pierogi trafiły od razu na talerze. Najlepiej smakowały posypane natką pietruszki i polane roztopionym masłem. Poszły wszystkie! POJEDNANIE SOCZEWICY Z PIECZARKAMI Użyliśmy: 20 dag zielonej soczewicy, 30 dag pieczarek, dużą cebulę, 2 łyżki sklarowanego masła, jajko, 2 ząbki czosnku, łyżkę majeranku, 2 łyżki sosu sojowego, pieprz i sól. Zalaną wrzątkiem soczewicę odstawiliśmy do ostygnięcia i odcedziliśmy. Znów zalaną niewielką ilością wrzątku gotowaliśmy na małym ogniu pod przykryciem, aż ziarna zrobiły się miękkie (ok. 15-20 min). Drobno pokrojoną cebulę i oczyszczone pieczarki zeszkliliśmy na maśle i dokładnie połączyliśmy z odcedzoną soczewicą. Zmielone składniki wymieszaliśmy z jajkiem, przeciśniętym czosnkiem i doprawiliśmy sosem sojowym, majerankiem, pieprzem oraz solą. Najlepsza zabawa zaczęła się wraz z lepieniem pierogów, a jej efektem były trzy pełne tace. KASZA GRYCZANA Z SEREM BIAŁYM W SŁODKIM NASTROJU Do wykorzystania mieliśmy: 1/2 kg ugotowanej w mleku kaszy gryczanej,1/2 kg sera białego, jajko, łyżkę posiekanej mięty, 2 łyżki cukru. Ugotowaną kaszę wymieszaliśmy z białym serem, jajkiem oraz miętą. Doprawiliśmy cukrem i dodaliśmy trochę śmietany, by farsz nie był za suchy. Słodkie nadzienie wyraźnie wzmogło apetyt amatorów łakoci, bo pierogi osiągnęły zadziwiająco duże rozmiary. Były wielkie i ciężkie, aż dziwne, że wszystkie wypłynęły na powierzchnię. Mniam, zarówno te prosto z wody, jak i podsmażone. |